Am urcat prima dată la Cetatea Râșnovului în 2005. Devenise cumva atracție turistică datorită faptului că în 2002 filmul “Cold Mountain” a câștigat un Oscar (câteva scene au fost filmate în cetate). Aș fi preferat să fi devenit atracție turistică prin prisma istoriei și a descoperirilor arheologice (chiar și în 2001 au fost găsite piese vechi de peste 400 de ani: catarame, vârfuri de săgeți, etc) și nu în urma filmelor turnate în interior.

Atunci, în 2005 nu mi s-a părut cine știe ce, câteva ziduri, în vârful unui deal, niciun panou informativ, doar câțiva localnici știau câte o bucată de istorie și aceea mai mult din auzite.

Acum vreo 3 ani am ajuns iar la Râșnov, cu un grup de prieteni. Erau aproape gata lucrările de restaurare, mai erau schele pe ici pe colo, apăruseră buticarii, mă scuzați, comercianții de suveniruri majoritatea plastice făcute în China. Ce mai, cetatea era deja faima județului!

Anul acesta, de Rusalii am vizitat-o din nou. Da, tot revin în anumite locuri, cumva dintr-o naivitate vecină cu prostia sau cam ca un herpes, alegeți voi ce variantă vreți. 🙂

Am regăsit comercianții de mase plastice, cărora li s-au adăugat niște prestatori de servicii (dacă vrei să te pozezi în costum de teuton sau dacă vrei să arunci cu securea într-un zid de paie, ei bine, acum poți face asta la Râșnov, în cetate, haleurile și toaletele au rămas afară), o taxă de vizitare și ceva buruieni printre schelele încă prezente.

Am citit pe un panou de intenția de construcție a unui parc tematic legat de dinozauri. Mi s-a părut logic. Nu mi-o luați în nume de rău, vreau ca oamenii să călătorească, vreau să scoată capul dintre cei patru pereți de acasă și din locul de muncă adesea cubic dar aș vrea să nu tindem mereu către kitsch și către lucruri făcute de mântuială…

Știu, enervant de naivă… asta e!

Rasnov (1 of 3)

Rasnov (2 of 3)

Rasnov (3 of 3)

Rasnov (4 of 7)

Rasnov (5 of 7)

Rasnov (6 of 7)

Rasnov (7 of 7)

Rasnov (8 of 7)

Rasnov (9 of 7)

Rasnov (10 of 7)