Dacă vă întrebați vreodată ce pasiuni aveau oamenii din Transilvania în secolul al XVIII-lea, ei bine, vă pot da eu un răspuns. Cam pe la jumătatea acestui secol a început să prindă contur Arboretumul din Simeria, care acum este un parc dendrologic în bună regulă.

În cele șaptezeci de hectare de vegetație care înconjoară Conacul Gyulay (Ocksay) se află peste două mii de specii de plante și arbori exotici rari pentru zona asta a Europei.

Conform Enciclopediei Britanice parcul dendrologic de la Simeria ocupă locul trei în Europa ca număr de specii și locul unsprezece pe plan mondial.

Trecând peste frumoasele cifre este o adevărata plăcere să te plimbi prin parc, la fiecare pas descoperind un alt peisaj și alte minuni ale naturii. Cred că a fost prima dată când am văzut pe viu lauri.

Conacul Gyulay Fay are o istorie zbuciumată, strâns legată de cea a parcului. Poveștile spun că totul a pornit de la o alee cu castani. Mai târziu, în 1848, atât conacul cât și parcul au suferit pierderi în urma revoluției. Proprietarul de atunci era contele Kun. După acea perioadă s-au făcut investiții în restaurarea conacului, în îmbogățirea parcului, au fost aduși arbori exotici din America de Nord și din Extremul Orient, au fost nenumărate schimburi de semințe (nu, nu de spart :D).

În jurul anului 1918 proprietar al conacului este Bela Fay, naturalist stabilit la Simeria. Aduce foarte multe specii noi și scrie lucrări despre aclimatizare. Aspectul peisagistic al parcului a fost îmbunătățit de Ocksay Istvan, ginerele lui Bela Fay. Interesant este faptul că acest conac a fost transmis pe linie feminină.

În urma naționalizării parcul și conacul au devenit proprietatea Ocolului Silvic Simeria. Aici încă funcționează Stațiunea de Cercetări și Experimentări Forestiere Simeria.

Ca turist mi s-a părut interesant faptul că pentru localnici intrarea este gratuită, parcul este curat și îngrijit, e o nebunie să-i aloci doar o oră sau două, musai trebuie petrecute două-trei zile acolo! Pentru mine a fost una dintre revelațiile anului în materie de călătorii prin România.

Arboretum Simeria-2070

Arboretum Simeria-2077

Arboretum Simeria-2081

Arboretum Simeria-2083

Arboretum Simeria-2085

Arboretum Simeria-2092

Arboretum Simeria-2104

Arboretum Simeria-2111

Arboretum Simeria-2112

Arboretum Simeria-2114

Arboretum Simeria-2116

Arboretum Simeria-2134

Arboretum Simeria-2139

Arboretum Simeria-2143

Arboretum Simeria-2145

Arboretum Simeria-2151

Arboretum Simeria-2152

Arboretum Simeria-2158

Arboretum Simeria-2161

Arboretum Simeria-2162

Arboretum Simeria-2167

Arboretum Simeria-2170