Când, de-a lungul multor ani, preferi cărțile oricărui contact uman și te refugiezi printre pagini, adoptând povestea în locul realității tale, e posibil ca, la un moment dat, să începi să ai așteptări nerealiste de la cei din jur și de la viață, în general. Asta este, mereu, o treabă cam nasoală.  Viața are sens abia atunci când nu mai ai așteptări. Uneori nici planuri.

Probabil că de la citit mi se trage, de acolo pornește visul meu dintâi. Nu-mi plac cărțile cu final fericit, genul ăla de carte în care prințesa își găsește prințul. Îmi par puerile și nepractice.

Le prefer pe cele care mă fac să plâng la final. Să plâng fiindcă se termină și trebuie să-mi iau la revedere de la lumea pe care mi-au deschis-o și de la personajele de care m-am atașat. Să plâng pentru că-s ca-n viață, cu moarte la final, și nu neapărat moarte fizică. Să plâng pentru că mă fac să-mi pun întrebări.

Ziceam ceva de visul meu dintâi. Ah da. Vine, în parte, din lumea imaginară. În parte e inspirat din realitate. 

 Anul trecut, prin mai, am ajuns în Mintia, la conacul Gyulay Ferencz. Conacul a reintrat în posesia moștenitorului în 2007 iar de vreo câțiva ani trece prin procesul de restaurare. Horvath Toldi Peter, proprietarul, a trăit mulți ani în Australia, iar acum, împreună cu soția lui se ocupă de conacul din Mintia.

De ce am ales să povestesc despre conacul Gyulay Ferencz? Pentru că, în timp ce soțul se juca cu un câine pe iarba din fața conacului, doamna lui  ne-a spus o chestie care m-a făcut să zâmbesc. Povestea cum și-a cunoscut soțul, ce ani zbuciumați au avut și cum au intrat în posesia conacului. A făcut o pauză și-a zis, zâmbind încurcată: mi-am întâlnit prințul iar el mi-a dăruit un castel.

Chiar așa, cum ar fi? Cum ar fi sa am un conac? Am să fac un exercițiu de imaginație. Trișez puțin, exercițiul e făcut de foarte multe ori în imaginația mea, acum îl trec ‘pe curat’.

Ho, mă, c-am glumit. Doar n-o să-mi vărs eu sufletul pe blog/facebook! Am să spun doar că e undeva în câmpie. Conacul la care mă gândesc, adică.

Conac Gyulay Mintia-2189

Conac Gyulay Mintia-2191

Conac Gyulay Mintia-2199

Conac Gyulay Mintia-2209

Conac Gyulay Mintia-2212

Conac Gyulay Mintia-2228

Conac Gyulay Mintia-2230

Conac Gyulay Mintia-2232

Conac Gyulay Mintia-2233

Conac Gyulay Mintia-2256

Conac Gyulay Mintia-2258

Conac Gyulay Mintia-2259

Conac Gyulay Mintia-2266

Conac Gyulay Mintia-2270

Conac Gyulay Mintia-8610