Conacul Marghiloman, situat în parcul cu același nume din orașul Buzău, a fost construit de Iancu Marghiloman și modernizat de Alexandru Marghiloman cu ajutorul arhitectului Paul Gottreau, cel care a proiectat clădirea CEC din București.

Alexandru Marghiloman, absolvent al Înaltei Școli de Științe Politice din Paris, a fost președintele Partidului Conservator timp de 11 ani, deputat, senator, apoi câteva luni sau chiar ani întregi Ministrul Justiției, Ministrul Lucrărilor Publice, Ministru de Interne, Ministru de Externe, Ministru al Agriculturii, Ministru Finanțelor. A fondat Banca Generală Română și Banca Agricolă. Din cauza semnării Păcii de la București i-a fost pusă eticheta de trădător de țară.

Era pasionat de cai, fiind unul dintre pionierii hipismului românesc, iar caii pur-sânge din herghelia de la Buzău au devenit celebri câștigând 27 de derby-uri.

Conacul de la Buzău avea 31 de camere și era luxos, cu parchet pe jos și pereți tapetați cu mătase, avea heleșteu, un parc imens, vile pentru musafiri și case pentru grădinari.

Am mai scris despre un alt conac care a aparținut lui Alexandru Marghiloman, cel de la Hagiești. Familia Marghiloman a fost una foarte bogată, multe dintre proprietăți fiind obținute de înaintașii lui Alexandru Marghiloman prin metode nu tocmai corecte.

Se spune că proprietarul terenului din Buzău l-a pierdut la cărți în favoarea lui Iancu Marghiloman (tatăl lui Alexandru Marghiloman) și l-a blestemat să se aleagă praful de orice se construiește pe el. Ceea ce aproape că s-a întâmplat. După moartea lui Marghiloman conacele lui au devenit depozite ILF, sedii IAS, parcul din Buzău a fost distrus în totalitate și transformat în grădină de zarzavat, etc.

Din fericire pentru conacul din Buzău nu s-a repetat istoria celui de la Hagiești. Vila Albatros (numele vine de la calul favorit nu de la pasăre :D) a fost reabilitată cu fonduri europene și va avea ca destinație activități culturale.

Proiectul este în derulare, în el intrând și parcul și lacul.

Dacă aveți drum prin Buzău merită să opriți câteva minute în parcul Marghiloman (nici nu vă abateți prea mult de la bulevardul care traversează orașul :D).

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau

Conacul Marghiloman Buzau