Conacele sunt ca oamenii, unele au noroc altele nu. Totuși există o diferență. Oamenii își pot influența soarta prin deciziile luate. Conacele nu au acest avantaj.

Conacul Radak Pekri din Ozd este construit în secolul al XVII-lea în stil renascentist. Ars în timpul răscoalei lui Rakoczy, reconstruit după câteva zeci de ani ajunge în posesia Ilonei Teleki apoi este naționalizat în 1945.

Povestea este similară cu cea a altor conace despre care am scris sau despre care voi scrie: sediu CAP, școală, sediu pentru diverse instituții ale statului român. Nimeni nu-l renovează, nimeni nu se îngrijește de soarta clădirii. Acoperișul este distrus, conacul este părăsit și lăsat să se dărâme.

După revoluție este retrocedat fiicei Ilonei Teleki care îl concesionează fundației Bonus Pastor. Fundația se angajează să-l restaureze și să-l transforme în centru pentru diverse activități.

Până acum au reușit să refacă acoperișul, pereții au început să se usuce, încetișor se lucrează și în interior. Nu există fonduri, an de an vin voluntari străini care muncesc pe timpul verii la restaurarea clădirii.

*

Îmi doream de foarte mult timp să văd conacul din Ozd. Am găsit o fotografie a clădirii imediat după ce ninsese și m-am îndrăgostit pe loc. Anul ăsta, în mai, s-a ivit ocazia: un Castle Break care îl avea pe listă. Nu sunt fan excursii cu autocarul și cu grup mare dar, uneori, nu mai contează mijloacele în atingerea scopului 😀 (sună machiavelic, știu).

În excursia respectivă am văzut conacul Gyulay Fay din Simeria, conacul din Ozd și conacul Gyulay din Mintia (interior, exterior plus poveste).

La Ozd am ajuns spre finalul excursiei. Mai era pe lista Alba Iulia dar acolo am mai fost de vreo câteva ori după restaurarea cetății și nu mă mai trăgea așa de tare inima. Pentru mine punctul culminant era Ozd.

În spatele nostru, în autocar, un el și o ea, de vârsta a doua spre a treia. Au comentat tot drumul, clar, tare, răspicat, cu păreri pe care să nu te pună necuratu’ să le contrazici că jar mâncai, plus că primeai ceva carne la pachet cu niște blesteme și alte păreri despre tinerii din ziua de azi.

Organizatorii oferă câteva detalii despre conac înainte să coborăm. Instant, domnul din spate se-ntoarce către nevastă (cred): “Iar vizităm ruinele ungurilor? Numa’ asta am văzut toată excursia! Io nu cobor, du-te tu dacă vrei”. Nevasta (cred): “Io cobor, mă duc la wc.”

*

Au trecut șase luni de atunci și încă n-am înțeles de ce să plătești o excursie, să-ți amorțească fundul sute de kilometri pe scaunul incomod și să nu cobori din autocar ca să vizitezi obiectivele de pe listă. Da, lista era publică și completă de la momentul rezervării excursiei.

Castelul Ozd-2655

Castelul Ozd-2658

Castelul Ozd-2670

Castelul Ozd-2674

Castelul Ozd-2675

Castelul Ozd-2676

Castelul Ozd-2679

Castelul Ozd-2693

Castelul Ozd-2696

Castelul Ozd-2702

Castelul Ozd-9216

Castelul Ozd-9226