Ce? Nu știați că avem piramide în România? Avem, dar, înainte de a cădea în extaz, o să vă tai maioneza. Sunt greu de găsit și nu-s chiar piramide. Sunt niște șirori de pâmânt, în Goranu. În 2000 piramidele de pământ din Valea Stăncioiului au fost declarate Arie Protejata.

Căutând minunatele piramide am aflat două-trei lucruri. În primul rând, fenomenul este unic dar nu e prea cunoscut la noi în țară. Ceea ce nu e rău, măcar așa nu vor fi distruse de oameni.

În al doilea rând, Goranu este un cartier al orașului Râmnicu Vâlcea și nu o localitate de sine stătătoare. A fost cândva apoi au anexat-o orașului.

În al treilea rând e bine să ai prieteni din zonă, pe care să îi suni și care să te ghideze prin telefon pentru că altfel e foarte mare posibilitatea să nu nimerești nici măcar o piramidă.

Râpa Ciurii, cealaltă denumire sub care sunt cunoscute șirorile, este pe valea Stăncioiului, se întinde pe o suprafața de douăsprezece hectare. Piramidele s-au format în urma eroziunii și au forma unor turnulețe de până la optzeci de metri înălțime.

Se mai găsesc câteva la Stroești și la Slătioara dar nu au același aspect.

Valea Stancioiului-6779

Valea Stancioiului-6778

Valea Stancioiului-6784

Valea Stancioiului-6811

Valea Stancioiului-6821

Valea Stancioiului-6822

Valea Stancioiului-6833

Valea Stancioiului-6835

Valea Stancioiului-6875