Nu știu cum mai e pe la școală în zilele noastre, însă când eram elevă în clasele primare și ne întreba învățătoarea ceva legat de lecția zilei respective, noi tăbăram pe ea cu două degete ridicate, aproape să îi scoatem ochii. Colegii din ultima bancă alergau spre catedră, luptând-se între ei ca să devină cât mai vizibili și, deci, eligibili. Un fel de „eu știu, eu știu, întrebați-mă pe mine!”

Cam tot așa e cu unele locuri din România și, probabil și din alte țări. Au toate răspunsurile, au tot ce cauți și tot ce vrei să afli. Azi, despre Ponoarele, Mehedinți.

Dacă e luna mai și ești mort după liliac, atunci e musai să vezi pădurea de liliac, devenită rezervație naturală. Dacă nu-ți place liliacul din copac și vrei liliac cu aripi atunci află că există peștera Ponoarele, doar că trebuie să ai echipament și să știi chestii despre speologie ca să o poți vizita. Pe de altă parte, dacă nu-ți plac hudele și vrei să rămâi afară atunci mergi pe Podul lui Dumnezeu, singurul de acest fel din România, singurul pe care poate circula. Are vreo 22m înălțime și vreo 30m lungime și pot circula pe el inclusiv autocarele și camioanele.

Tot în aer liber dar, de data asta, pentru cei care manifestă ceva interes pentru roci, se află câmpul de lapiezuri, o impresionantă întindere cu multe formațiuni la vedere.

De pe câmpul cu lapiezuri se vede foarte bine Lacul Zăton, atunci când are apă în el. Este un lac carstic și este temporar. Când plouă mult și când se topesc zăpezi abudente, Peștera Ponoarele se umple de apă și, la suprafață, se formează lacul Zăton, iar apa rămâne acolo chiar și câțiva ani. Uneori lacul atinge dimensiuni impresionante. Cred că mi-ar placea să văd zona și când e secetă.

Tot în Ponoarele mai pot fi văzute Moara de lemn numită Moara Crăcucenilor, monument istoric și cheile Băluței, loc în care au fost filmate câteva secvențe din filmul „Dacii” în anul 1967.

Să tot mergi la Ponoarele, nu-i așa?

img_4857

img_4838

img_4830

img_4842

img_4848

img_4849

img_4806

img_4805

img_4795

img_4802

img_4791

img_4790