Acum vreo 3 ani am revăzut câteva zone din Maramureș. Colindând prin sate, pe lângă minunățiile de porți maramureșene din inox :D, am observat că, în unele curți, exista câte un copac cu multe oale în el. Cum mă rodea curiozitatea și nu-mi mergea prea bine internetul pe mobil m-am hotărât să întreb prima băbuță ieșită în cale. Zis și făcut. Am oprit lângă o femeie, i-am dat binețe și am întrebat-o ce reprezintă oalele din pomi. Mi-a zis că așa se face la ei în Maramu’. Atât și nimic mai mult, și-a văzut de drum. Aha! Deci n-au dulapuri sau ce?

După ce m-am întors acasă, atotputernicul internet fie-i existența lăudată, mi-a dat răspunsul mult căutat: se pun oalele în pomi acolo unde există o fată de măritat. Deci, dacă sunteți singuri și în căutare, mergeți în Maramu’ și uitați-vă după pomii cu oale :D.

Ieri căutam domeniul Manasia, în localitatea cu același nume, județul Ialomița. Am ajuns în sat și ne-am uitat stânga-dreapta după conac și am ieșit din localitate fără să-l găsim. Ne-am întors și am ajuns în Urziceni tot fără rezultat. La ieșirea din Urziceni spre Manasia este un hotel pe partea dreaptă, înainte de un soi de parc. Ne-am gândit să întrebăm la recepție unde este domeniul.

Fătuca de la tejghea ne-a zis că e pe stânga, nu foarte departe după ce intrăm în sat. Deși avea un ochi vânăt și ăsta trebuia să fie un semn pentru noi, ne-am gândit că o fi ars mâncarea sau o fi adepta vreunui fel dubios de romantism, cine suntem noi s-o judecăm?

Ajunși pe la jumătatea satului, mereu privind pe stânga, ne hotărâm să oprim și să căutăm pe google maps. O să vă povestesc în următoarul articol de ce nu erau indicatoare și nici foarte multe informații pe internet.

Cum trecea un nene pe marginea drumului, domnul soț vine cu ideea să-l întrebăm pe moșneag de conac. Îi explic că, probabil moșul e vesel că e 1 mai, sigur nu mai aude și nici nu știe el ce e aia conac și că, în general, nu e bine să întrebi localnicii. Dar știți cum e, “be right or be happy”, așa că cedez, las geamul și îl abordez pe om.

-Bună ziua. Știți cumva unde este domeniul Manasia?

– Ce? (Eu deja îi arătam domnului soț degetul din mijloc în timp ce îi zâmbeam gingaș moșului un pic amorțit… de primăvară).

– Domeniul Manasia!

– Aaaaaa, păi aici e Manasia… (!@#$%^&*()_fuck, really???!@#$%^&*)

– Da, dar conacul, știți unde este conacul?

– Coniacul? ( deja fierbeam și-mi formulam în minte apostrofările pe care aveam să le direcționez către domnul soț imediat ce-l eliberam pe moșneag)

– Nu! Conacul, fosta grădiniță!!!

– Aaaa păi grădinița o căutați, mergeți la primărie și întrebați acolo, faceți aicea la dreapta…

Aha! Știam eu că nu trebuia să am încredere într-o femeie cu ochiul vânăt!

Și nici în localnici! Într-un final am găsit locul căutat și a meritat pe deplin tot efortul.

IMG_6254