Ostrovul de la Călimănești, să te întorci acolo nu-ți dorești

Primul schit pentru măicuțe din România este un loc tare neprietenos pentru un turist îmbrăcat decent dar care deține și utilizează un aparat foto.

Deși bisericuța de pe ostrov este o bijuterie, fiind ctitorită de Neagoe Basarab între anii 1518 – 1522, măicuțele de acolo se asigură la fiecare pas că n-ai de gând să le mai calci parcul.

Cele mai vechi și valoroase trei icoane din schit (Sfântul Nicolae, Coborârea de pe Cruce și Sfântul Sava) sunt, în prezent, în custodia Muzeului de Artă al României.

Așa că nu am să pricep de ce există interdicția de a fotografia. Nu mă refer la fotografia cu blițul (care ar putea afecta picturile existente) ci la interdicția totală. Și, imediat cum pui aparatul la ochi, se înființează lângă tine o călugăriță acră care îți atrage atenția că nu ai voie să faci poze și te mai și întreabă de ce faci poze. Dap, fac pozele ca să văd ce pot șuti noaptea când dorm măicuțele sforăind așa cum cântă, adică strident.

Asta e altă treabă. Când am intrat în mănăstire, se auzea o măicuță cântând, în toate difuzoarele amplasate în curte. Cânta foarte fals, strident, enervant de rău și culmea, era o înregistrare! Înțeleg că nu trebuie să ai voce pentru a-L sluji pe Domnul dar nu văd sensul țipatului în difuzoare. Nu reușeam să îmi aud gândurile și sunetul din difuzoare îmi aducea aminte de cele două minute de ură și efectul lor asupra ascultătorilor.

Așa că am ieșit repejor. Ne-am mai plimbat puțin prin parcul mănăstirii, îngroziți că ne vede Ăl de sus că pășim pe iarbă dar și grăbiți să nu care cumva să se închidă porțile și măicuțele să dea drumul la câini :D.

Posesivitatea țipa din toate pancartele de pe insuliță, la fel și grija exagerată pentru cele 47 de specii de plante și copaci de acolo. Probabil că asta vine din anii ’70, când, în timpul lucrărilor de la hidrocentrală, insula a fost înălțată 6m, dispărând toți fagii, stejarii și brazii seculari. Călugărițele cred, cu siguranță, că problemele naturii nu vin din chestii din astea ci din faptul că niște oameni pot călca iarba, iar asta e clar o dramă cu un păcat bonus.

Ce e drept, Călimăneștiul se vede interesant din ostrov și merită totuși o vizită, cu broboadă sau fără.

 

 

 

IMG_6356

IMG_6442

IMG_6444

IMG_6449

IMG_6450

IMG_6454

IMG_6462

IMG_6467