Printre deciziile geniale luate de părinții mei se numără și faptul că m-au înscris la clasa doamnei Popescu. O învățătoare destul de strictă dar total implicată în procesul educativ. Am văzut-o mereu ca pe a doua mamă, poate chiar ținând locul mamei acolo unde mama își atingea limitele.

La alte clase învățătoarele se complăceau în a organiza serbări, acele plictisitoare serbări, în care copiii sunt îmbrăcați de parcă își bat părinții joc de ei și, pe lângă asta, de parcă nu ar fi suficient, mai trebuie să și turuie niște versuri învățate pe de rost sau să interpreteze cântecele tembele.

Nu și doamna Popescu. Cred că am avut vreo 3 serbări în patru ani, una fiind cea de la sfârșitul clasei a patra, o serbare care a încheiat o excursie de patru zile. Doanțătoare (doamna învățătoare, așa cum o strigam noi, mucoșii) ne-a dat virusul călătoriilor. De la excursii de o zi pe la Vulcanii Noroioși sau pe la tot felul de muzee până la excursia de patru zile prin țară (excursie în care am avut și un cameraman cu noi :D) și, mai târziu, tabere de câte 8-10 zile prin diverse zone (dap, am mers cu dânsa în tabere, în fiecare an, până la începutul clasei a XII-a), datorită doamnei Popescu am vizitat cam jumătate din ce se putea vizita în Ro.

Țin minte vizita de la Ruginoasa. Eram copil, încă în generală și eram fascinată. Fusese o excursie de două zile, un tur de mănăstiri, cu Ruginoasa strecurată printre ele.

Am revenit acum vreo trei ani, fără să știu că palatul este în renovare. Îmi doream să revăd măsuța cu sticlele de parfum din iatacul doamnei, rochiile de epocă, costumul lui Cuza. Îmi aduceam aminte parcul din jurul palatului, culorile lui. Din prima vizită rămăsesem cu impresia unui palat imens, reținusem frunzele colorate turbat de toamnă.

Am avut surpriza să-l găsim închis. Am rugat un paznic să ne lase în curte, să nu fi bătut drumul degeaba. Înțeleg că între timp a fost renovat și interiorul și palatul este deschis publicului. Îl trec iar pe listă.Ruginoasa-4333

Ruginoasa-4339

Ruginoasa-4352

Ruginoasa-4368

Ruginoasa-4376

Ruginoasa-4380

Ruginoasa-4396