Ținutul Buzăului mă atrage într-un mod aparte, poate datorită faptului că e locul de baștină, poate pentru că e o zonă ofertantă pentru turiști și fotografi. În orice caz, încă mai am locuri de bifat pe hartă când vine vorba de Buzău.

Am descoperit trovanții, nu mai știu prin ce întâmplare, în 2013. Nu aveam așteptări, nu aveam foarte multe informații, aveam o tonă de răbdare. Da, pentru a călători în România pe care unii o numesc autentică, în România pe care eu o numesc ‘neatinsă’, e nevoie de răbdare, multă răbdare.

Cu câteva excepții (în unele curți), trovanții nu se găsesc la marginea drumului și ăsta e un motiv pentru care nu-s foarte cunoscuți. Da, țăranii din Bozioru și din Ulmet și-au tras trovant la poartă. Chiar mă gândeam ce moacă ar face oamenii dacă peste noapte le-ai lua trovanții și i-ai duce înapoi la locul lor, fără să le zici nimic, fără ca ei să știe :D.

Dacă acum doi ani se putea ajunge cu mașina până la capătul satului iar de acolo mai erau vreo două sute de metri până la fabuloasele pietre, anul ăsta mașina a cedat psihic imediat după ce am trecut de un podeț proaspăt făcut. Glodul uscat cu urme de tractor în el au ridicat o serioasă problemă Coyotei. Așa că am lăsat mașina la barul din sat și-am pornit la pas. Plimbarea n-a fost rea, în stânga și-n dreapta se tot iveau subiecte pentru un troll veritabil.

Prima dată n-am văzut oameni și am pus lucrul ăsta pe seama sărbătorii pascale. Anul acesta mă tot întrebam unde-s oamenii pentru că ne-am nimerit acolo fix la final de martie, atunci când tot gospodarul își face ordine în ogradă și pe câmp (se ard frunzele uscate și alte resturi, se taie via și se leagă, etc).

E drept că aproape de bar am dat de niște copii care se uitau la noi ca la extratereștri, mai ales când chinuiam mașina pe drumul deformat. Deci satul nu era părăsit. Era doar fără câini :D.

La trovanți nu există o Fontana di Trevi în care să arunci un bănuț ca să revii dar sigur ne vom întoarce acolo, doar așa, să mai salutăm pietrele cu formă ciudată.

Fotografii din 2013:

Trovanti Buzau-6066

Trovanti Buzau-6086

Trovanti Buzau-6088

Trovanti Buzau-6089

Trovanti Buzau-6090

Trovanti Buzau-6097

Trovanti Buzau-6119

 

Fotografii din 2015:

Trovanti Buzau-9106

Trovanti Buzau-9107

Trovanti Buzau-9110

Trovanti Buzau-9114

Trovanti Buzau-9120

Trovanti Buzau-9123

Trovanti Buzau-9126

Trovanti Buzau-9130